Botanic.cz
0,00 € 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Koľko zostáva do dopravy zadarmo
Nakúpte ešte za 38,00 €
38,00 €
Dopravu máte zadarmo
Prejsť do košíka

Esenciálne aminokyseliny

Späť do slovníka
Esenciálne aminokyseliny sú radené do organických kyselín, obsahujúcich aspoň jednu amínovú (-NH2) a karboxylovú (-COOH) skupinu. Sú dôležitou súčasťou pre vznik stavebných kameňov bielkovín. Tieto zlúčeniny hrajú v ľudskom organizme veľmi dôležitú úlohu.

V prírode je viac ako 300 aminokyselín, ale len zlomok je obsiahnutý v proteínoch

Esenciálne aminokyseliny sú látky nevyhnutné pre životne dôležité procesy, ako je syntéza hormónov, vytváranie bielkovín a neurotransmiterov. Niektoré aminokyseliny sú použité pre výrobu doplnkov stravy. Pravidelným užívaním doplnkov stravy s týmito látkami možno prirodzeným spôsobom zlepšiť fyzické výkony aj dobrú náladu.
Aminokyseliny sú rozdelené do dvoch základných kategórií: esenciálne a neesenciálne. Esenciálne aminokyseliny si telo nemôže samo vyrobiť, preto je dôležité zaradiť do jedálnička potraviny s týmto obsahom. Neesenciálne aminokyseliny si telo dokáže vyprodukovať samo, a to pomocou pečene. Niektoré z týchto látok je tiež možné získať z potravy. Zaujímavosťou je, že v prírode sa vyskytuje viac ako 300 aminokyselín, ale iba 20 z nich sa objavuje v proteínoch výhradne vo forme L-α-aminokyselín. Tieto aminokyseliny sa označujú ako biogénne aminokyseliny alebo proteinogénne aminokyseliny.

Esenciálne aminokyseliny sú základným stavebným kameňom bielkovín

Esenciálne aminokyseliny ako organické zlúčeniny kyslíka, vodíka, uhlíka a dusíka sú základným stavebným kameňom bielkovín. Zastúpené by v ľudskom tele mali byť v správnej kombinácii, ktoré možno zabezpečiť pestrú stravou.
Pre správnu funkciu ľudského organizmu je nevyhnutné získať všetkých 20 rôznych aminokyselín v správnom pomere, pretože sú dôležité pre naše zdravie. Ale iba deväť z nich je klasifikovaných ako esenciálne. Zaraďujeme sem leucín, lyzín, izoleucín, histidín, metionín, treonín, fenylalanín, valín a tryptofán.
Najlepšie zdroje esenciálnych aminokyselín sú živočíšne bielkoviny, ako je hydina, vajcia a mäso. Príjmom potravy ľudské telo bielkoviny rozloží aminokyseliny, ktoré sa používajú pri rôznych procesoch v ľudskom tele. Dôležité sú pre reguláciu imunitnej funkcie a budovania svalov.

Esenciálne aminokyseliny vykonávajú v ľudskom tele dôležité úlohy

Najdôležitejších deväť esenciálnych aminokyselín vykonáva v tele rad dôležitých a rozmanitých úkonov:
Treonín: je súčasťou štrukturálnych proteínov, ako je elastín a kolagén. Tieto proteíny sú najdôležitejšími zložkami spojivového tkaniva a kože. Má vplyv na imunitnú funkciu a metabolizmus tukov. Obsiahnutý je v mäse, hydinovom mäse, rybách, vajíčkach a v mliečnych výrobkoch.
Tryptofán: Nedostatok tryptofánu vyvoláva ospalosť. Je dôležitý pre správnu rovnováhu dusíka. Ďalej je prekurzorom neurotransmiteru a serotonínu. Tie regulujú chuť do jedla, dobrú náladu a dobrý spánok. Obsiahnutý je u potravín s vysokým obsahom bielkovín, vrátane pšeničných klíčkov, tvarohu, kuracieho mäsa a morčacieho mäsa.
Fenylalanín: zvyšuje hladinu enkefalínov a endorfínov v centrálnom nervovom systéme. Je prekurzor dopamínu, neurotransmiterov tyrozínu, norepinefrínu a epinefrínu. Neoddeliteľnou súčasťou býva u proteínov a enzýmov. Podporuje produkciu ďalších aminokyselín. Obsiahnutý je v mliečnych výrobkoch, mäse, hydine, sóje, rybách, fazuli a orechoch.
Leucín: je aminokyselinou s rozvetveným reťazcom. Rozhodujúci vplyv má na syntézu proteínov a obnovu svalov. Pomáha stimulovať hojenie rán, reguluje hladinu cukru v krvi a podieľa sa na produkcii rastových hormónov. Obsiahnutý je v mäse, mliečnych výrobkoch, rybách, hydine, vajciach.
Metionín: je nevyhnutný pre detoxikáciu organizmu a správnu činnosť metabolizmu. Pomáha k rastu tkanív, vstrebávaniu selénu, zinku a ostatných minerálov. Obsiahnutý je vo vajciach, zrnách, orechoch a semenách.
Valín: ide aj o aminokyselinu s rozvetveným reťazcom na jednu stranu pre svoje molekulárne štruktúry. Stimuluje regeneráciu a rast svalov, podieľa sa na tvorbe novej energie. Obsiahnutý je v sóji, syre, arašidoch, šampiňónoch, celých zrnách a zelenine.
Izoleucín: táto aminokyselina je posledná z troch s rozvetveným reťazcom. Podieľa sa na metabolizme svalov a je silne koncentrovaný v svalovom tkanive. Pomáha k lepšej imunite, reguluje energiu a zvyšuje produkciu hemoglobínu. Obsiahnutý je v mäse, rybách, hydine, vajciach, syroch, šošovici, orechoch a semenách.
Lyzín: pomáha pri syntéze proteínov, produkcii enzýmov a hormónov, zlepšuje vstrebávanie vápnika. Je tiež dôležitý pre energiu, imunitné funkcie a produkciu kolagénu a elastínu. Obsiahnutý je v mäse, vajciach, sóje, fazuli, quinoe a tekvicových semenách.
Histidín: produkuje neurotransmiter a histamín, ktorý je nevyhnutný pre imunitnú odpoveď, trávenie, sexuálne funkcie a cykly spánok-bdenie. Udržuje tiež myelínový obal, ktorý obklopuje nervové bunky. Obsiahnutý je v mäse, rybách, hydine, syroch, tvarohu.

Aké odporúčané denné množstvo esenciálnych aminokyselín je vhodné pre ľudský organizmus?

Pretože telo nemôže produkovať esenciálne aminokyseliny, musí byť do tela dodávané prostredníctvom pestrej a vyváženej stravy. Existuje mnoho potravín, ktoré sú bohaté na esenciálne aminokyseliny. Odporúčaná denná dávka na 1 kg telesnej hmotnosti pre deväť esenciálnych aminokyselín je:
  • Histidín: 14 mg
  • Isoleucín: 19 mg
  • Leucín: 42 mg
  • Lyzín: 38 mg
  • Metionín (+ neesenciálna aminokyselina cysteín): 19 mg
  • Fenylalanín (+ neesenciálna aminokyselina tyrozín): 33 mg
  • Treonín: 20 mg
  • Tryptofán: 5 mg
  • Valín: 24 mg
Tieto aminokyseliny sú obsiahnuté v plodoch mora, hydinovom mäse, vajciach, mliečnych výrobkoch. Označujú sa ako kompletné proteíny. Napríklad sója, quinoa a pohánka sú rastlinné jedlá, ktoré obsahujú všetkých deväť esenciálnych aminokyselín, čo z nich tiež robí kompletné zdroje bielkovín. Iné rastlinné zdroje bielkovín, ako sú fazule a orechy, sú považované za neúplné, pretože im chýba jedna alebo viac esenciálnych aminokyselín.


Potraviny bohaté na proteín a esenciálne aminokyseliny

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Späť do slovníka
Súvisiaci tovar