Botanic.cz
0,00 € 0
Získejte 20 Kč na první nákup pouhou registrací.
Koľko zostáva do dopravy zadarmo
Nakúpte ešte za 38,00 €
38,00 €
Dopravu máte zadarmo
Prejsť do košíka

Horčík

Späť do slovníka

Horčík a jeho význam

Horčík, čiže magnézium, je v našom tele veľmi dôležitý stopový prvok. Po chemickej stránke má v našom organizme nezastupiteľnú úlohu a patrí k jednému z univerzálnych minerálov nášho tela. Ovplyvňuje správnu funkciu metabolizmu, pôsobí ako prevencia proti ochoreniu kardiovaskulárneho systému. Ďalej zabezpečuje zníženie krvného tlaku, obmedzuje srdcovú arytmiu a rozširuje tepny.
Podľa posledných prieskumov má horčík pozitívny vplyv na diabetes druhého stupňa, ktorý dokáže pozitívne zmierňovať. Odporúčaný býva tiež športovcom, ktorým uvoľňuje svaly po dlhodobom zaťažení. Zlepšuje pamäť, podporuje myslenie a zmierňuje menštruačné ťažkosti.
Ako je vidieť, horčík pôsobí na celý rad zdravotných neduhov a pomáha predchádzať závažným zdravotným ochoreniam. Viete, kde sa v prirodzenej strave horčík vyskytuje a koľko by sme ho mali počas dňa užiť?

Horčík v ľudskom organizme

Horčík sa v našom tele vyskytuje vo vnútri bunky a v medicíne sa radí na druhé miesto medzi najčastejšie zastúpené minerály vnútri buniek. (Na prvom mieste je draslík) Horčík sa v čistej forme takmer nevyskytuje. Pritom ide o minerál, ktorý musíme pravidelne dopĺňať. Pôsobí v mnohých procesoch, kde sa mnohokrát dopĺňa s ďalšími minerálmi.
Zaujímavosťou je, že v ľudskom organizme je často zaznamenaný úbytok práve horčíka, než napríklad nedostatok vápnika, ktorý je navyše často pridávaný do najrôznejších potravín. Veľmi dôležitá je aj forma prijatého horčíka. Najčastejšie používaný je oxid horečnatý, pridávaný do šumivých kapsúl. Horčík naviazaný na aminokyseliny je telom vstrebávaný oveľa lepšie. Ideálnym variantom pre ľudský organizmus je potom horčík malát, poprípade horčík bisglycinát. Tieto dva druhy sú telom veľmi dobre prijímané, a to bez nežiaducich účinkov.
Ďalšia, trochu zvláštna forma horčíka, je potom horčík naviazaný na neesenciálnu aminokyselinu l-threonát, ktorého výroba je patentovaná a ako jediná zároveň efektívne preniká aj cez mozgovú bariéru. Môže tak pôsobiť aj priamo v mozgu pre zlepšenie kognitívnych procesov, upokojenie nervov a zlepšenie spánku.

Horčík a jeho funkcie v organizme

Zo všetkých vyššie uvedených foriem horčíka má najlepšiu vstrebateľnosť pre ľudský organizmus horčík l-treonát, ktorý dokáže priaznivo pôsobiť na pokojný spánok a odporúča sa aj pri väčšej mozgovej záťaži. (Horčík l-treonát sa odporúča užívať v čase skúškového obdobia, počas maturít aj v pracovnom procese, kedy sa zameriavate na dôležitý projekt).
Táto forma horčíka patrí medzi najdrahšie, avšak jeho denná odporúčaná dávka je veľmi nízka. Dobrým variantom je potom kombinácia horčíka malátu, treonátu a bisglycinátu, vďaka čomu získame optimálne doplnenie horčíka v našom tele.

Funkcie horčíka v ľudskom organizme

  • pôsobí na správnu činnosť nervov a svalov
  • má protikŕčový účinok
  • uvoľňuje svalové napätie
  • prináša uvoľnenosť tkanív, orgánov
  • zlepšuje transport cukrov do buniek
  • podieľa sa na produkcii energie
  • podporuje účinok inzulínu
  • chráni pred škodlivosťou nadbytočného vápnika
  • zlepšuje využitie kyslíka v bunkách

Výskyt horčíka

Prirodzeným zdrojom horčíka v potravinách sú jednoznačne celozrnné výrobky, orechy, sójové bôby, pšeničné klíčky, prírodná ryža, ryby, hydinové a baranie mäso, syry a kakao. V zelenine ho nájdeme predovšetkým v listovej zelenine a kukurici, v ovocí je obsiahnutý hlavne v citrónoch, jablkách a figách.

Odporúčaná denná dávka horčíka

Denný prísun horčíka u dospelého jedinca by sa mal pohybovať okolo 300-400 mg. Tehotným a dojčiacim ženám sa odporúča vyššia denná dávka, až 450 mg. Pozor na častú konzumáciu bielej múky a lúpanej ryže, vďaka ktorým dochádza k relatívnemu nedostatku horčíka. Z tela sa magnézium vyplavuje pri výraznom potení, vysokou intenzitou alebo vysokými teplotami.

Nedostatok horčíka v tele

Horčík je z tela ďalej prirodzene vylučovaný prostredníctvom obličiek a čriev, menšie množstvo v tele zaznamenávame pri ochorení zažívacieho traktu v súvislosti s chronickým alkoholizmom alebo pri jednostrannej výžive. Nedostatok horčíka sa prejavuje nervovými a srdcovými poruchami, závratmi, nepokojom, búšením srdca, úbytkom váhy či depresiami. Nepriaznivo je ovplyvňovaná tiež látková výmena v organizme, čo vedie k zvýšenej únave a slabosti.

Nadbytok horčíka v tele

Zdravý organizmus nie je ohrozený nadmerným výskytom magnézia. Nebezpečenstvo sa môže vyskytnúť u osôb s obličkovými chorobami alebo hyperfunkciou štítnej žľazy. Títo jedinci potom mávajú ťažkosti so svalovou slabosťou, ospalosťou, pocitom na odpadnutie, môže sa dokonca vyskytnúť zlá koordinácia pod.

Čo je dobré vedieť nakoniec

Alkohol silne podporuje vylučovanie horčíka. Preto sa pri pravidelnom konzumovaniu aj malého množstva alkoholu odporúča zvýšiť dennú potrebu horčíka až na 500 mg.


Potraviny bohaté na Horčík

Autor článku
Kristýna Franclová
Copywriterka
Späť do slovníka
Súvisiaci tovar