Mučenka je bylinou váženou nielen v potravinárstve, ale aj v medicíne. Obľúbil si ju aj rad záhradkárov pre jej okrasný vzhľad.
Užívanie a dávkovanie
Na Botanicu zaobstaráte drvené listy z Mučenky, ktoré sú v sušenom stave pripravené pre ďalšie využitie. Prichystajte si z nich lahodný čaj: jednu lyžičku drvených listov nasypte do 250 ml vriacej vody a priklopte. Nechajte lúhovať po dobu 15 minút a sceďte. Čaj môžete osladiť sirupom, cukrom alebo medom. Popíjajte ho trikrát denne. Mučenku môžete skombinovať napríklad s Medovkou lekárskou. Tieto dve byliny zmiešajte v rovnakom pomere.
Obecné informácie
Mučenka sa prvýkrát vyskytla v Južnej a Severnej Amerike, Ázii a Austrálii. V barokovej Európe sa uchytila ako izbová rastlina a prenikla postupne aj do voľnej prírody. Mučeniek máme hneď niekoľko druhov a ich plody sa spracovávajú do štiav aj marmelád. Táto rastlina sa stala neoddeliteľnou súčasťou inkskej kultúry, ktorá odovzdala svetu vedomosti o byline. Darí sa jej na slnečných miestach, ako sú lúky a pasienky. Mučenku si môže skúsiť vypestovať každý šikovný záhradkár.
Rastlina svojimi jednotlivými orgánmi pripomína nástroje, ktorými bol umučený Ježiš Kristus. Päť peľníc symbolizuje päť Kristových rán, tri čnelky klince pri ukrižovaní, veniec lúčov tŕňovú korunu a desať korunných plátkov desať apoštolov. Kalich je pomyselným kalichom na poslednú večeru Pána. V súčasnej dobe narazíte vo svete na približne 500 druhov Mučenky, ktoré pochádzajú prevažne z Ameriky. Najznámejšia je Mučenka jedlá čiže Maracuja. Pestuje sa v tropických a subtropických oblastiach.
Iné názvy produktu
Bylinku môžete poznať aj pod cudzojazyčnými alebo chybnými názvy. Passiflora Incarnata, Maypop, Purple passionflower, Wild apricot